Conferències

Aquí teniu una relació de les conferències que tinc previstes per al curs que ve.
Si us interessa alguna xerrada per a la vostra aula o entitat, em podeu escriure a jariod@periodistes.org o bé trucar al telèfon 655.321.776.

LA NOVENA DE BEETHOVEN, DE LA GÈNESI ALS NOSTRES DIES Novetat!
Celebrem l’Any Beethoven amb una aproximació a la Novena Simfonia del compositor alemany. Ens fixem en l’impacte de l’estrena, però també descobrim quin paper ha tingut aquesta simfonia en moments cabdals de la nostra història, en àmbits diversos. Així, coneixerem quina relació té aquesta obra amb la Unió Europea, el Festival de Bayreuth, l’Orfeó Català, la invenció del CD o la caiguda del mur de Berlín.

LEONARDO DA VINCI I LA MÚSICA Novetat!
Leonardo da Vinci, un dels genis més extraordinaris de la història de la humanitat. Un personatge fascinant. Pintor, escultor, arquitecte, enginyer, científic, anatomista, filòsof, poeta, escriptor…, i també músic! Leonardo va ser intèrpret i compositor, a més d’inventar i perfeccionar diversos instruments musicals. Aquesta vessant musical és la que descobrirem plegats en aquesta conferència.  

HISTÒRIES SOBRE EL VIOLÍ Novetat!
És segurament un dels instruments més fascinants que coneixem. N’hi ha que són veritables obres d’art, pels que s’arriben a pagar veritables fortunes. Però, que hi ha al darrere del mite dels Stradivarius i els grans lutiers italians?

HISTÒRIES SOBRE EL PIANO Novetat!
A diferència d’altres instruments dels que desconeixem el seu orígen, sabem el nom de l’inventor del piano: Bartolomeo Cristofori. Però, com eren els primers pianos, com és el seu mecanisme, quina evolució va tenir l’instrument? Mirarem de resoldre aquestes i altres qüestions al llarg de la xerrada, i també descobrir unes quantes curiositats sobre aquest fascinant instrument.

LES FANTASIES MUSICALS DE WALT DISNEY 80 anys de l’estrena!
La pel·lícula Fantasia (1940) va ser el gran regal que Walt Disney i el seu equip ens han deixat als amants de la música clàssica. Innovadora, tant en quant al concepte com a la tècnica, ha estat un film criticat i admirat, segons les èpoques. Descobrim algunes curiositats del rodatge, i ens fixem en la tria de músiques.

LA MÚSICA DE NADAL AL BARROC
Quan pensem en el Nadal, i ho fem en clau musical, de seguida ens ve a la ment El Messies, el famós oratori de Händel. Però més enllà d’aquesta obra, hi ha moltíssimes altres músiques i gèneres que val la pena de descobrir.

WEST SIDE STORY, EL GRAN MUSICAL NORD-AMERICÀ
Primer va ser un èxit al teatre, a Broadway, i pocs anys després faria el salt a la gran pantalla, convertint la pel·lícula en un fenomen planetari. Reviurem aquesta obra mestra, amb música de Leonard Bernstein, codirecció de Jerome Robbins i Robert Wise, i textos de Stephen Sondheim, i descobrirem algunes curiositats de la música i del rodatge.

LEONARD BERNSTEIN, EL MÚSIC TOTAL
Coincidint amb el centenari del seu naixement, ens acostem a la figura d’un dels músics més complets i versàtils del segle XX. Compositor i director d’orquestra, sí, però també pianista, pedagog, escriptor, guionista i realitzador de programes de televisió, entre altres coses. Un músic entusiasta i apassionat, que no deixa de fascinar-nos.

GRANS MOMENTS MUSICALS AL PALAU
El Palau de la Música Catalana és un edifici emblemàtic per la seva arquitectura, però també ha estat una referència al llarg dels gairebé 110 anys d’història per a la música del nostre país. Repassem algunes de les estrenes, intèrprets i esdeveniments més destacats.

QUADRES D’UNA EXPOSICIÓ
L’obra de Modest Mussorgsky, composta a partir de l’exposició que va poder visitar, dedicada al seu amic Viktor Hartmann, pintor, dibuixant i arquitecte, mort pocs mesos abans a Sant Petersburg, és un dels millors exemples de la simbiosi entre música i arts plàstiques. Ens endinsem en aquesta composició, repassem els moments més destacats i descobrim algunes curiositats que s’hi amaguen al darrera.

(PROBABLEMENT) LA MILLOR ORQUESTRA DEL MÓN
La Filharmònica de Berlín. El seu origen, la trajectòria i els principals directors. El seu funcionament. Curiositats i anècdotes d’una formació mítica, que ens ha visitat en diverses ocasions, i que encara avui en dia és un referent i un model d’orquestra del segle XXI.

HERBERT VON KARAJAN, LLUMS I OMBRES D’UN MITE
Va ser un dels grans directors d’orquestra del segle XX i es va convertir en una icona de la música clàssica, sobretot gràcies als seus nombrosos enregistraments. Repassem la seva trajectòria, marcada especialment per la seva relació amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín, de la qual en va ser titular durant 35 anys.

POSTRES DE MÚSIC
La relació de la música amb la gastronomia al llarg de la història. Una repassada per alguns moments destacables del vincle entre aquestes dues arts. Sabíeu que Rossini era un gran gourmet? I, quin era el plat preferit de Beethoven? O, d’on surt el pastís Masini? Aquests i altres enigmes quedaran resolts en aquesta xerrada que de ben segur us obrirà la gana.

L’HUMOR A LA MÚSICA CLÀSSICA
Pot la música clàssica ser divertida? Ho pot ser, i tant que sí! Aquesta conferència us proposa alguns exemples. Tant de compositors que van destacar pel seu excel·lent sentit de l’humor, com Haydn o Rossini. O d’intèrprets, cada cop més, que volen desprendre la clàssica d’aquest tòpic, que el pas del temps no acaba d’esborrar.

CLAUDIO ABBADO O LA IMPORTÀNCIA D’ESCOLTAR
Ha estat un dels directors d’orquestra més carismàtics de les últimes dècades. Elegància i inspiració serien dues paraules que el definirien bé. I també el desig de no deixar d’aprendre i aprofundir en tot allò que l’apassionava. Una conferència que recull el seu testimoni i el d’alguns dels músics que el van conéixer.


CICLES

HISTÒRIES D’INSTRUMENTS Novetat!
Ens fixem en tres instruments, el violí, la guitarra i el piano, i en descobrim el seu orígen, l’evolució i també algunes anècdotes i curiositats.

GRANS DIRECTORS D’ORQUESTRA DEL SEGLE XX
Una aproximació a cinc grans figures de la direcció d’orquestra: Herbert von Karajan, Sergiu Celibidache, Claudio Abbado, Carlos Kleiber i Leonard Bernstein.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial