Aquí teniu una relació de les conferències que tinc previstes per al curs que ve.
Si us interessa alguna xerrada per a la vostra aula o entitat, em podeu escriure a jariod@periodistes.cat o bé trucar al telèfon 655.321.776.
AMADEUS, LA PEL·LÍCULA QUE ENS VA FER ESTIMAR LA MÚSICA DE MOZART… I DESCOBRIR SALIERI! 40 anys de l’estrena!
Què hi ha de cert i què hi ha d’inventat a Amadeus? Basada en una obra de teatre estrenada a Londres pocs anys abans, Amadeus va donar a conèixer al gran públic la vida i la música de Mozart, i ens va fer descobrir també un personatge no gaire popular fins aquell moment, el músic italià Antonio Salieri. El film, dirigit pel txec Milos Forman l’any 1984, va guanyar 8 Oscars, entre els quals el de millor pel·lícula.
LA NOVENA DE BEETHOVEN, DE LA GÈNESI ALS NOSTRES DIES
200 anys de l’estrena!
Una aproximació a la Novena Simfonia de Ludwig van Beethoven. Ens fixem en l’impacte de l’estrena, però també descobrim quin paper ha tingut aquesta simfonia en moments cabdals de la nostra història, en àmbits diversos. Així, coneixerem quina relació té aquesta obra amb la Unió Europea, el Festival de Bayreuth, l’Orfeó Català, la invenció del CD o la caiguda del mur de Berlín.
HISTÒRIA I CURIOSITATS DE LA GUITARRA CLÀSSICA
Ens aproximem a aquest instrument tan popular, i cerquem els seus orígens. Ens acostem igualment a la figura d’Antonio de Torres, el gran guitarrer andalús. Però descobrim també com va néixer el Concierto de Aranjuez, de Rodrigo. A més, ens fixem en alguns noms importants de la història de la guitarra al nostre país, com Sor, Tàrrega, Llobet o Pujol. I el paper que la guitarra va jugar en la carrera de músics J. A. Clavé o Victoria de los Ángeles.
HISTÒRIA I CURIOSITATS DEL VIOLÍ
És segurament un dels instruments més fascinants que coneixem. N’hi ha que són veritables obres d’art, pels que s’arriben a pagar veritables fortunes. Però, que hi ha al darrere del mite dels Stradivarius i els grans lutiers italians?
HISTÒRIA I CURIOSITATS DEL PIANO
A diferència d’altres instruments dels que desconeixem el seu orígen, sabem el nom de l’inventor del piano: Bartolomeo Cristofori. Però, com eren els primers pianos, com és el seu mecanisme, quina evolució va tenir l’instrument? Mirarem de resoldre aquestes i altres qüestions al llarg de la xerrada, i també descobrir unes quantes curiositats sobre aquest fascinant instrument.
TRES INSTRUMENTS AMB NOM PROPI
De la majoria d’instruments musicals desconeixem el nom del seu inventor. Hi ha, però, algunes excepcions, que descobrirem en aquesta conferència. Sabrem qui va crear aquests instruments, i en algun cas fins i tot la data exacta en què van néixer.
NOMS D’INSTRUMENTS QUE ENGANYEN
De vegades els noms de les coses no defineixen exactament allò que són o
representen. En la música això també passa. Aquesta xerrada vol resoldre dubtes i aclarir algunes confusions que podem tenir a l’hora d’imaginar-nos un determinat instrument abans de veure’l.
OBJECTES QUOTIDIANS QUE FAN MÚSICA
D’instruments musicals n’hi ha de molts tipus. Alguns objectes, fins i tot, fan
d’instruments quan aquesta no seria la finalitat amb què van ser creats. Qualsevol cosa pot ser un instrument, doncs? Intentarem resoldre aquesta pregunta al llarg de la conferència.
INSPIRATS PER L’ESPAI
Són molts els compositors que en algun moment de la seva vida s’han sentit atrets per tot allò que podem observar al cel, més enllà del nostre planeta: el sol, la lluna, altres planetes, els cometes, les estrelles… D’aquesta fascinació per l’espai han sorgit un bon nombre d’obres musicals, algunes de les quals mirarem de descobrir a través d’aquesta xerrada.
MÚSICA A L’ESPAI
La música més enllà de la Terra, i del Sistema Solar. De l’Harmonia de les Esferes dels antics grecs fins als instruments musicals que han sonat a l’Estació Espacial Internacional, passant pel Disc d’Or (Golden Record) de les sondes Voyager, que porta un bon grapat de músiques i sons del nostre planeta ben lluny d’aquí. Un viatge que posa de manifest com la música és i ha estat imprescindible per a la nostra existència
LEONARDO DA VINCI I LA MÚSICA
Leonardo da Vinci, un dels genis més extraordinaris de la història de la humanitat. Un personatge fascinant. Pintor, escultor, arquitecte, enginyer, científic, anatomista, filòsof, poeta, escriptor…, i també músic! Leonardo va ser intèrpret i compositor, a més d’inventar i perfeccionar diversos instruments musicals. Aquesta vessant musical és la que descobrirem plegats en aquesta conferència.
L’HUMOR A LA MÚSICA CLÀSSICA
Pot la música clàssica ser divertida? Ho pot ser, i tant que sí! Aquesta conferència us proposa alguns exemples. Tant de compositors que van destacar pel seu excel·lent sentit de l’humor, com Haydn o Rossini. O d’intèrprets, cada cop més, que volen desprendre la clàssica d’aquest tòpic, que el pas del temps no acaba d’esborrar.
LA MÚSICA DE NADAL AL BARROC
Quan pensem en el Nadal, i ho fem en clau musical, de seguida ens ve a la ment El Messies, el famós oratori de Händel. Però més enllà d’aquesta obra, hi ha moltíssimes altres músiques i gèneres que val la pena de descobrir.
WEST SIDE STORY, EL GRAN MUSICAL NORD-AMERICÀ
Primer va ser un èxit al teatre, a Broadway, i pocs anys després faria el salt a la gran pantalla, convertint la pel·lícula en un fenomen planetari. Reviurem aquesta obra mestra, amb música de Leonard Bernstein, codirecció de Jerome Robbins i Robert Wise, i textos de Stephen Sondheim, i descobrirem algunes curiositats de la música i del rodatge.
LEONARD BERNSTEIN, EL MÚSIC TOTAL
Coincidint amb el centenari del seu naixement, ens acostem a la figura d’un dels músics més complets i versàtils del segle XX. Compositor i director d’orquestra, sí, però també pianista, pedagog, escriptor, guionista i realitzador de programes de televisió, entre altres coses. Un músic entusiasta i apassionat, que no deixa de fascinar-nos.
POSTRES DE MÚSIC
La relació de la música amb la gastronomia al llarg de la història. Una repassada per alguns moments destacables del vincle entre aquestes dues arts. Sabíeu que Rossini era un gran gourmet? I, quin era el plat preferit de Beethoven? O, d’on surt el pastís Masini? Aquests i altres enigmes quedaran resolts en aquesta xerrada que de ben segur us obrirà la gana.
LES FANTASIES MUSICALS DE WALT DISNEY
La pel·lícula Fantasia (1940) va ser el gran regal que Walt Disney i el seu equip ens han deixat als amants de la música clàssica. Innovadora, tant en quant al concepte com a la tècnica, ha estat un film criticat i admirat, segons les èpoques. Descobrim algunes curiositats del rodatge, i ens fixem en la tria de músiques.
CLAUDIO ABBADO O LA IMPORTÀNCIA D’ESCOLTAR
Ha estat un dels directors d’orquestra més carismàtics de les últimes dècades. Elegància i inspiració serien dues paraules que el definirien bé. I també el desig de no deixar d’aprendre i aprofundir en tot allò que l’apassionava. Una conferència que recull el seu testimoni i el d’alguns dels músics que el van conéixer.
QUADRES D’UNA EXPOSICIÓ
L’obra de Modest Mussorgsky, composta a partir de l’exposició que va poder visitar, dedicada al seu amic Viktor Hartmann, pintor, dibuixant i arquitecte, mort pocs mesos abans a Sant Petersburg, és un dels millors exemples de la simbiosi entre música i arts plàstiques. Ens endinsem en aquesta composició, repassem els moments més destacats i descobrim algunes curiositats que s’hi amaguen al darrera.
(PROBABLEMENT) LA MILLOR ORQUESTRA DEL MÓN
La Filharmònica de Berlín. El seu origen, la trajectòria i els principals directors. El seu funcionament. Curiositats i anècdotes d’una formació mítica, que ens ha visitat en diverses ocasions, i que encara avui en dia és un referent i un model d’orquestra del segle XXI.
HERBERT VON KARAJAN, LLUMS I OMBRES D’UN MITE
Va ser un dels grans directors d’orquestra del segle XX i es va convertir en una icona de la música clàssica, sobretot gràcies als seus nombrosos enregistraments. Repassem la seva trajectòria, marcada especialment per la seva relació amb l’Orquestra Filharmònica de Berlín, de la qual en va ser titular durant 35 anys.
CICLES
CURIOSITATS SOBRE EL MÓN DELS INSTRUMENTS Novetat!
Al llarg de tres conferències intentarem apropar-nos al món dels instruments musicals: Instruments amb nom propi, Noms d’instruments que enganyen i Objectes quotidians que fan música.
HISTÒRIES DE TRES INSTRUMENTS
Ens fixem en tres instruments, el violí, la guitarra i el piano, i en descobrim el seu orígen, l’evolució i també algunes anècdotes i curiositats.
GRANS DIRECTORS D’ORQUESTRA DEL SEGLE XX
Una aproximació a cinc grans figures de la direcció d’orquestra: Herbert von Karajan, Sergiu Celibidache, Claudio Abbado, Carlos Kleiber i Leonard Bernstein.