Qui soc

Des del 1999 em dedico al que més m’agrada: la divulgació musical, una passió que intento encomanar a través de conferències, la ràdió i publicacions diverses.

Vaig entrar en contacte amb la música gràcies a la meva mare, que em va apuntar -a mi i al meu germà petit- a l’Escola Albéniz d’Esplugues de Llobregat, el poble on vaig néixer i créixer. Aquella llavor va anar florint i més endavant vaig continuar els estudis al Conservatori de Música del Liceu, on vaig formar-me en l’especialitat de piano. Per a la meva formació dins del món de la música, m’agrada destacar tots els anys que vaig formar part de l’Orfeó Català, i que em van permetre descobrir i interpretar grans obres simfònicocorals.

Les classes de Formes i Ànalisi Musical al Liceu, amb el professor Fernando Marina, van ser sens dubte un dels impulsos per voler dedicar-me definitivament al món de la música, sobretot a la divulgació musical.

Va ser així com vaig començar a oferir conferències, i cursos sobre història de la música. Primer en centres cívics i aules d’extensió universitària, i més endavant en espais com el Palau de la Música Catalana, la Biblioteca de Catalunya, el Museu de la Música o diversos CaixaForums

Xerrada de Pere-Andreu Jariod a Luthier Vidal

Xerrada prèvia d’un concert a Luthier Vidal

Les meves conferències m’agrada que siguin visualment molt atractives i el llenguatge planer, adreçat a tot tipus de públic.

Vaig entrar en contacte amb el món de la ràdio cap a l’any 2000, quan vaig voler engegar un programa en solitari, de manera agosarada i sense cap tipus d’experiència. Així és com va néixer El racó dels clàssics, que la bona gent de Ràdio Desvern va acceptar, segurament per l’entusiasme i il·lusió que em generava poder fer ràdio.

En aquell temps vaig entrar a treballar en una feina relacionada directament amb el món de la música: venedor, i després responsable, del departament de música clàssica d’una de les botigues FNAC de Barcelona.

Aquell descobriment i enamorament pel mitjà radiofònic va fer que un temps més tard entrés a Catalunya Música. El primer projecte va ser compartit. Era un programa setmanal de música coral: A tot cor, copresentat amb un company de l’Orfeó, en Marc Canals.

A partir d’aleshores, han estat diversos els programes en aquesta emissora, sobretot magazins informatius, on m’hi trobo molt còmode: Notes de clàssica, Línies addicionals, Blog de nit, Quadern d’estiu. Des del 2016 presento un programa sobre instruments musicals, El taller del lutier, que s’emet els dissabtes entre les 10 i les 11 del matí.

Programa de ràdio al Saló dels Miralls del Liceu

Programa de ràdio al Saló dels Miralls del Liceu

Fent ràdio aprens a parlar, a comunicar i transmetre allò que vols fer arribar, però també és una font de coneixement inesgotable.

A més del Taller, últimament he col·laborat també amb dos programes més de l’emissora: Una tarda a l’òpera, que realitza i presenta Jaume Radigales; i Tots els matins del món, amb Joan Vives i Ester Pinart. I al llarg de tots aquests anys he realitzat igualment nombrosos reportatges d’actualitat, un format que m’agrada especialment.

També he participat en programes d’altres emissores, com ara Catalunya Ràdio o Ràdio Sabadell, i vaig estar uns mesos fent ràdio a Ona de Sants Montjuïc.

Pel que fa a l’àmbit escrit, he redactat programes de mà per a concerts de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), l’Orquestra Simfònica del Vallès i la Simfònica Sant Cugat. També n’he preparat per al Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu i el festival Nits de clàssica de Girona.

Ateneu Barcelones (2014)

A l’Ateneu Barcelonès, amb Jordi Cervelló, Lleonard Balada, Salvador Brotons i Kalina Macuta

Sóc redactor de la Revista Musical Catalana des de fa anys, on he escrit entrevistes, articles i reportatges diversos. Actualment m’ocupo de l’apartat Passacaglia, en l’edició en paper, que inclou seccions amb notícies d’actualitat, efemèrides, anècdotes i curiositats. He col·laborat amb altres publicacions musicals, com la revista 440 Clàssica & Jazz. En l’actualitat soc redactor de la revista Time Out Barcelona, on m’ocupo de l’agenda dels concerts de música clàssica, i anteriorment també havia treballat per al setmanari Guía del Ocio de Barcelona i pel portal ritmes.net.

Durant uns anys també vaig escriure El quadern de l’apuntador, un blog de divulgació musical que té també pàgina a Facebook.

El 2018 vaig presentar el llibre Història musical del Palau de la Música Catalana (1908-2018), que repassava els fets més importants de l’emblemàtica sala modernista, i del qual en vaig ser l’autor principal.

Últimament m’he endinsat en el món dels podcasts. Així soc el responsable d’Una caixa de sorpreses, el podcast de la Biblioteca de Catalunya, i també en faig un altre per a l’Arxiu Municipal de Barcelona, amb el meu amic Xavier Cazeneuve, que es titula Barcelona AMB Paraula d’arxiu.

Vols contactar amb mi? Escriu-me a jariod@periodistes.cat.

Si vols saber més sobre mi, aquí  et deixo algunes entrevistes i articles:
Entrevista de Laura Planagumà, a la revista L’ESMUC Digital (Abril 2017)
Diversos articles d’Oriol Saladrigas, al digital de cultura Núvol (2013-2015)
Entrevista de David Baret, al Diari de Menorca (2013)

Article d'Oscar Dalmau al diari Avui (9 de juliol del 2009)

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial