Qui soc

Des del 1999 em dedico al que més m’agrada: la divulgació musical, una passió que intento encomanar a través de conferències, la ràdio i publicacions diverses.

Vaig entrar en contacte amb la música gràcies a la meva mare, que em va apuntar -a mi i al meu germà petit Santi- a l’Escola Albéniz d’Esplugues de Llobregat, el poble on vaig néixer i créixer. Aquella llavor va anar florint i més endavant vaig continuar els estudis al Conservatori de Música del Liceu, on vaig formar-me en l’especialitat de piano. Per a la meva formació dins del món de la música, m’agrada destacar tots els anys que vaig formar part de l’Orfeó Català, i que em van permetre descobrir i interpretar grans obres simfònicocorals.

Les classes de Formes i Ànalisi Musical al Liceu, amb el professor Fernando Marina, van ser sens dubte un dels impulsos principals per voler dedicar-me definitivament al món de la música, sobretot a la divulgació musical. 

Va ser així com vaig començar a oferir conferències, i cursos sobre història de la música. Primer en centres cívics i aules d’extensió universitària, i més endavant en espais com el Palau de la Música Catalana, la Biblioteca de Catalunya, el Museu de la Música o els diversos CaixaForums

Xerrada de Pere-Andreu Jariod a Luthier Vidal

Xerrada prèvia d’un concert a Luthier Vidal

Les meves conferències m’agrada que siguin visualment molt atractives i el llenguatge planer, adreçat a tot tipus de públic.

Vaig entrar en contacte amb el món de la ràdio cap a l’any 2000, quan vaig voler engegar un programa en solitari, de manera agosarada i sense cap tipus d’experiència. Així és com va néixer El racó dels clàssics, que la bona gent de Ràdio Desvern va acceptar, segurament per l’entusiasme i il·lusió que em generava poder fer ràdio.

En aquell temps vaig entrar a treballar en una feina relacionada directament amb el món de la música: venedor, i després responsable, del departament de música clàssica d’una de les botigues FNAC de Barcelona.

El descobriment i enamorament del mitjà radiofònic va fer que un temps més tard entrés a Catalunya Música. El primer projecte va ser compartit. Era un programa setmanal de música coral: A tot cor, copresentat amb un company de l’Orfeó, en Marc Canals.

A partir d’aleshores, han estat diversos els programes en aquesta emissora, sobretot magazins informatius, on m’hi trobo molt còmode: Notes de clàssica, Línies addicionals, Blog de nit, Quadern d’estiu. I des del 2016 presento un programa sobre instruments musicals, El taller del lutier, que s’emet els dissabtes entre les 10 i les 11 del matí.

Programa de ràdio al Saló dels Miralls del Liceu

Programa de ràdio al Saló dels Miralls del Liceu

Fent ràdio aprens a parlar, a comunicar i transmetre allò que vols fer arribar, però també és una font de coneixement inesgotable.

He col·laborat també amb altres programes més de Catalunya Música, com Una tarda a l’òpera, que realitza i presenta Jaume Radigales; Tots els matins del món, que presenten Joan Vives i Ester Pinart, o Assaig general, realitzat per Albert Torrens i Marta Lanau. I al llarg de tots aquests anys he realitzat igualment nombrosos reportatges d’actualitat, un format que m’agrada especialment.

També he participat en programes d’altres emissores, com ara Catalunya Ràdio o Ràdio Sabadell, i vaig estar uns mesos igualment fent ràdio a Ona de Sants Montjuïc.

Pel que fa a l’àmbit escrit, he redactat programes de mà per a concerts de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), l’Orquestra Simfònica del Vallès i la Simfònica Sant Cugat. També n’he preparat per al Palau de la Música Catalana, el Gran Teatre del Liceu i el festival Nits de clàssica de Girona.

Ateneu Barcelones (2014)

A l’Ateneu Barcelonès, amb Jordi Cervelló, Lleonard Balada, Salvador Brotons i Kalina Macuta

Sóc redactor de la Revista Musical Catalana des de fa anys, on he escrit entrevistes, articles i reportatges diversos. Actualment m’ocupo de l’apartat Passacaglia, en l’edició en paper, que inclou seccions amb notícies d’actualitat, efemèrides, anècdotes i curiositats. He col·laborat amb altres publicacions musicals, com la revista 440 Clàssica & Jazz. En l’actualitat soc redactor de la revista Time Out Barcelona, on m’ocupo de l’agenda dels concerts de música clàssica, i anteriorment també havia treballat per al setmanari Guía del Ocio de Barcelona i pel portal web ritmes.net.

Durant uns anys vaig escriure El quadern de l’apuntador, un blog de divulgació musical que té també una pàgina a Facebook.

El 2018 vaig presentar el llibre Història musical del Palau de la Música Catalana (1908-2018), que repassava els fets més importants de l’emblemàtica sala modernista, i del qual en vaig ser l’autor principal.

Arran de la pandèmia em vaig endinsar en el món dels podcasts. Així soc el responsable d’Una caixa de sorpreses, el podcast de la Biblioteca de Catalunya, finalista a la millor producció dins dels Premis Sonor 2023. I també de Paperets, un podcast de divulgació musical que promou Ficta Edicions. A més, en faig un altre per a l’Arxiu Municipal de Barcelona, amb el meu amic historiador Xavier Cazeneuve, que es titula Barcelona AMB Paraula d’arxiu, Premi Sonor 2022 en la categoria de millor guió. I, finalment, elaboro i edito el podcast Alella, poble cuidador.

Vols contactar amb mi? Escriu-me a jariod@periodistes.cat.

Si vols saber més sobre mi, aquí  et deixo algunes entrevistes i articles:
Entrevista de Laura Planagumà, a la revista L’ESMUC Digital (Abril 2017)
Diversos articles d’Oriol Saladrigas, al digital de cultura Núvol (2013-2015)
Entrevista de David Baret, al Diari de Menorca (2013)

Article d'Oscar Dalmau al diari Avui (9 de juliol del 2009)

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial